28η Οκτωβρίου 2019!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Παπαγιαννοπούλου& Αγίας Τριάδος

Τ.Κ.- Πόλη: 19442 Κίτσι Κορωπίου

Ε-mail: mail@3gym-korop.att.sch.gr

Ιστοσελίδα: 3gym-Korop.att.sch.gr

Τηλέφωνο: 210-9656309.

FAX: 210-9656309.

ΘΕΜΑ: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 8.30 π.μ. το 3ο Γυμνάσιο Κορωπίου τίμησε το ηρωικό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 που είπε ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς και που εξέφρασε το σύνολο του Ελληνικού Λαού, με μία καταπληκτική εθνική εορτή με πολύ χαρακτηριστικά τραγούδια, αξεπέραστων συνθετών, όπως του Μιχάλη Σουγιούλ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Λάγιου Δημήτρη.

Επιπρόσθετα, ακούστηκαν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Γιώργου Σαραντάρη, όπως και ηχητικά ντοκουμέντα με το ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου 28ης Οκτωβρίου 1940 και την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς.

Συμμετείχαν κάποιοι μαθητές της Β΄ και Γ΄Γυμνασίου.

Από τη Β΄Γυμνασίου οι παρακάτω μαθητές:

Λοξόπουλος Ιωάννης Β1, Μπόγδανος Στυλιανός Β1, Παπαδογιάννη Ευαγγελία, Ψυρρή Φωτεινή, Λαζαρίδου Αδαμαντία, Ξυνής Χαράλαμπος, Παπαδάκος Έκτορας, Δημητρόπουλος Γεώργιος, Βλάχου Παυλίνα, Σιαμμά Μαρία-Παυλίνα, Παρασχάκης Συμεών.

Από τη Γ΄Γυμνασίου:

Λόκα Κατερίνα, Μητσοπούλου Ειρήνη, Βασιλά Ξένια, Δάβαρη Αλεξάνδρα, Βαμβακούση Μαρία, Αποστολάκη Εμμανουέλα, Αγγελαράκης Δημήτριος, Γκούζου Χριστίνα, Αθανασόπουλος Παναγιώτης, Σπηλιοπούλου Αγγελική, Θεοδόση Μαρίνα, Παλιάκου Χρυσούλα, Παπαδοπούλου Άννα, Μέρμηγκα Φωτεινή, Μαραγκουδάκη Δέσποινα, Μαυριανός Αθανάσιος, Μπίκα Γεωργία, Κονσολάκης Κωνσταντίνος.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ:

Γεωργίτσου Αικατερίνη και Τσιάρα Χρυσούλα.

Η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κορωπίου παρέδωσε τη Σημαία στη Σημαιοφόρο του σχολείου Παπαΐωάννου Ιωάννα της Γ΄Γυμνασίου και στους παραστάτες Α, Β, και Γ΄Γυμνασίου που ήταν οι:

Σιδερής Νικόλαος Γ΄Γυμνασίου,

Μητσοπούλου Ειρήνη, Γ΄Γυμνασίου

Λαζαρίδου Αδαμαντία, Β΄Γυμνασίου

Ψυρρή Φωτεινή, Β΄Γυμνασίου

Κυριακίδη Ορέστη, Α΄Γυμνασίου.

Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ακούστηκαν από τη Διευθύντρια του Σχολείου κάποιες σκέψεις για την Ελλάδα, τις οποίες και παραθέτουμε.

Ελλάδα! Μια χώρα μοναδική. Μια χώρα ιστορική, πλούσια σε πολιτισμό, γεμάτη από σπάνιες φυσικές ομορφιές, από αξιόλογους ανθρώπους. Μια χώρα που γέννησε μέσα στην ιστορία σοφούς και ήρωες, πνευματικές ιδέες, εκφραστική ποίηση, απαράμιλλη τέχνη. Έδωσε μεγάλη αξία στον άνθρωπο, τίμησε το σώμα, σεβάστηκε την ψυχή, ανέπτυξε, όσο λίγες χώρες, το πνεύμα. Μια χώρα που έδωσε στον κόσμο έννοιες, όπως φιλοσοφία, δημοκρατία, αρμονία και πολιτισμός. Μια χώρα γεμάτη φως, ουρανό, κάλλος και ζωή! Εδώ συναντήθηκε το ωραίο με την αλήθεια, η ακρότητα με το μέτρο, η δωρική αυστηρότητα με την ιωνική κομψότητα, η φιλοσοφία με την αρετή, η γνώση με την εμπειρία, η επιστήμη με την ποίηση, η καθημερινότητα με το όραμα.

Περισσότερα από 3.000 νησάκια με παρθενικές παραλίες σαν διαμάντια στολίζουν τα πελάγη της και τις θάλασσές της. Το μήκος των ακτών της, 16.000 χιλιόμετρα, ξεπερνά την ακτογραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (αν εξαιρέσουμε την Αλάσκα!) Το κλίμα της, η διαφάνεια της ατμόσφαιράς της, ο καθαρός αέρας συναρμόζονται με τα δρομάκια, τα γεφύρια της, τα παραδοσιακά της σπίτια, τα ταβερνάκια, τα ταπεινά ξωκλήσια τα διάσπαρτα προσκυνητάρια, τα μυσταγωγικά μοναστηράκια της. Οι χρωματισμοί, οι μυρωδιές, τα ακούσματα η ησυχία της, οι όψεις και οι βηματισμοί των ανθρώπων της, τα πανηγύρια και οι γιορτές της, οι παραδόσεις και τα έθιμα, η γλώσσα και το τραγούδι, το χάραμα και τα ηλιοβασιλέματα, τα πάντα με έναν μυστικό τρόπο υπογραμμίζουν τη διαχρονικότητα του πνεύματός της.

Είναι πολύ ευλογημένος αυτός ο τόπος. Όλη η Ελλάδα είναι ένας απέραντος ναός, ένα αριστουργηματικό μουσείο, ένα φιλόξενο σπίτι, ένα υποβλητικό τοπίο. Στον τόπο αυτό οι αισθήσεις ησυχάζουν, το πνεύμα ζωντανεύει, η καρδιά πάλλεται, η δε ψυχή αντικρύζει, ορά, θεωρεί. Από την Ελλάδα φαίνεται ο ουρανός!

Ωστόσο η χώρα μας φαίνεται ότι περνάει μία περίοδο βαθιάς παρακμής και σήψης. Σταδιακά απομακρύνεται από τον πολιτισμό, την αρχοντιά, το φιλότιμο, την ομορφιά της, την……ελληνικότητά της. Σήμερα οικονομικά καταρρέει, οικολογικά καταστρέφεται, τεχνολογικά βεβηλώνεται, πνευματικά φτωχαίνει. Η χώρα που το μόνο που γνώριζε ήταν να ζει και να δημιουργεί, σήμερα δεν αναπαράγεται. Δείχνει κουρασμένη.

Αυτό βέβαια δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Δυστυχώς, υπήρχε ως χαρακτηριστικό της Ελληνικής Φυλής μέσα στην ιστορία, ικανό να την αποπροσανατολίσει και να την τραυματίσει, ανίκανο όμως να καταστρέψει τον πλούτο της και να την αφανίσει! Το πνεύμα της αποδεικνύεται πιο αληθινό από τα ελαττώματα των ανθρώπων της και ο πολιτισμός της πιο ανθεκτικός από τις ιστορικές υποχωρήσεις της!

Μιας τέτοιας χώρας τη σημαία καλείσαι σήμερα εσύ, αγαπημένη μας μαθήτρια, να σηκώσεις ψηλά τονίζοντας και διαλαλώντας το μεγαλείο της.

Η σημαία είναι σύμβολο ιερό. Προβάλλει τους αγώνες του Έλληνα για την ανεξαρτησία του, την πολυπόθητη λευτεριά του, στο διάβα των αιώνων. Εκφράζει σύσσωμο τον Ελληνισμό από άκρη σε άκρη, διατρανώνοντας τους κοινούς πόθους του για λευτεριά, δικαιοσύνη, δημοκρατία. Δεν είναι ένα πανί, η σημαία, αλλά ένα δοξασμένο σύμβολο. Δεν είναι κάτι το ευτελές. Είναι η ιστορία μας όλη, συμπυκνωμένη στην επιφάνειά της! Η γαλανόλευκη είναι το σύμβολο της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας σε κάθε γωνιά της ματωμένης πατρίδας μας.

Η τιμή του να κρατάς την Ελληνική σημαία είναι μέγιστη, γιατί μεμιάς ταυτίζεσαι με την Ελλάδα, τους απανταχού Έλληνες και ενώνεσαι μαζί τους με μία αλυσίδα που οι κρίκοι της είναι ποτισμένοι με αίμα, αλλά και υπερηφάνεια!

Θα μπορούσαμε ώρες να μιλάμε για τη χώρα μας, για το μεγαλείο της, την ιστορία της. Τα λόγια, όμως, ποτέ δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν αυτό που νιώθουμε, για αυτό και η ανεκλάλητη σιωπή αναλαμβάνει δυναμικά το ρόλο της στη συνέχεια…

Αγαπημένοι μας μαθητές….

Μην ξεχάσετε ποτέ αυτήν τη στιγμή. Μην τη θεωρήσετε κάτι το εθιμοτυπικό και το καθιερωμένο! Είναι αντιθέτως μοναδικό βίωμα για εσάς…Μία ολόκληρη χώρα σάς ξεχωρίζει, σάς βραβεύει και…αναμένει από εσάς το δικό σας «λιθαράκι», που θα βγάλει αυτήν τη χώρα από τα δύσκολα και θα τη βοηθήσει να «πετάξει» πάλι ψηλά.

Σάς το εύχομαι ολόψυχα!

 

 

1. DSC 0710   2. DSC 0736
 3. DSC 0740  4. DSC 0986